Nieuwsbrief IVN Twiske, 20 april 2023
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Verwachtingsvol

Lente: de natuur verwarmt en verovert ons hart met prachtige bloesems, met uitbottend groen en de verwachting van nieuw leven.

De volgende nieuwsbrief verschijnt omstreeks 16 mei. Nieuwtjes en foto's hiervoor graag inleveren vóór 14 mei via nieuwsbrief@ivntwiske.nl.
Verspringen regels in de nieuwsbrief en lijkt het of de nieuwsbrief niet juist is opgemaakt? Bekijk de brief dan 'online' (rechtsboven aan te klikken).

Werkgroep Nieuwsbrief

Agenda

Vogelsafari in Het Twiske
Vrijdag 21 april. Is VOL!
Landsmeer Schoon
2de schoonwandeling
Zaterdag 22 april 10-11:30 uur
Wapen van Landsmeer
Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 26 april 10-11 uur
Vertrekpunt: boerderij De Marsen
Vlinderen in Het Twiske
Dinsdag 2 mei 14-16 uur
De Blokken in Het Twiske
Werkdag Ratteneiland
Zaterdag 6 mei 10-13 uur
Sportpark in Landsmeer
Twiskespeurders 6-8 en 9+
Over kevers en lieveheersbeestjes
Zondag 7 mei 13-15 uur
Zorgboerderij De Marsen
Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 10 mei 10-11 uur
Vertrekpunt: boerderij De Marsen
Wandel mee in mei
Zondag 14 mei 13:30-15:30 uur
O.l.v. Henk Strijker
Vertrek De Appel in Het Twiske
Vlinderen in Het Twiske
Dinsdag 16 mei 14-16 uur
De Blokken in Het Twiske
Op zoek naar nachtvlinders
Vrijdag 19 mei 22-24 uur

Voor jullie gespot...

Drieluik van omgezaagde boom...

...met daarin...

...wasachtige raat....
Foto's drieluik: Frank Wals

Bruine kikker in spagaat. 
Foto: Lidy Ridder

Onze lieveheer op zolder?

Mooie observatie van Aad Bakker bij het schoonmaken van de toren van de kerk Het Kruispunt in Landsmeer. Op de foto zie je de pophuidjes van honderden lieveheersbeestjes in de kerktoren. Hoe bedenken ze het?
De lieverdjes zijn inmiddels uitgevlogen.
Navraag bij Nico Dekker leert dat het hier gaat om het Aziatisch lieveheersbeestje. Zij verpoppen zich massaal in groepen in de menselijke woonomgeving. De soort is een invasieve exoot, hier terecht gekomen door introductie in de glastuinbouw als biologisch bestrijdingsmiddel tegen luizen.
De poppen van de inheemse soorten zie je meestal onder een blad. Bekijk dit filmpje. Zie hoe het larfje zich met zuignapjes vasthecht aan het blad om het verpoppingsstadium veilig door te brengen.
Mario de Paauw

Van de bestuurstafel

Vers van de pers
De aanwezige leden tijdens de Algemene Ledenvergadering zagen een keur van succesvolle activiteiten uit 2022 langskomen.
Opvallend in het jaarverslag is de grote diversiteit aan activiteiten van IVN Twiske én bijzonder is het grote aantal uren dat onze vrijwilligers hieraan besteden.
Daarnaast was er bij de vooruitblikken over 2023 veel aandacht voor de projecten die de Natuurgidsen in Opleiding ondernemen.
Onder hen ook veel enthousiasme om na de opleiding door te gaan met natuur educatieve activiteiten.
Hierbij ‘vers van de pers’ beeldverslag en notulen van de ALV. De financiële stukken zijn binnenkort terug te vinden op de website. Vragen? Opmerkingen? Wij zijn bereikbaar via secretaris@ivntwiske.nl of penningmeester@ivntwiske.nl
Bestuur IVN Twiske

Doe je mee?

Wat is dit? 
Stuur je antwoord naar nieuwsbrief@ivntwiske.nl en maak kans op een loeppotje.
Foto: Frank Wals

Velden vol paardenbloemen!
Pluk er eens een! Trek een geel lintbloempje uit het hoofdje. Tel eens:  hoeveel bloempjes staan er in één paardenbloemhoofdje?

Uit de kweekvijver...eenmalig aanbod

Een BUITENkansje! Yvonne Steen (Natuurgids in Opleiding) heeft als eindopdracht een ‘Natuurschattentocht’ ontwikkeld voor groep 3-4. Deze tocht loopt door het Veenweidepark de Trickel bij de Poelboerderij. Zij zoekt voor woensdag 26 april van 14:30-15:30 uur een groepje van ca 5 kinderen van 6-8 jaar om deze tocht uit te proberen. Dus...wie nog niets te doen heeft in de vakantie kan een mooi uitstapje maken naar deze bijzondere plek. Ondertussen kan Yvonne ervaring opdoen om met schoolklassen op pad te gaan.
Meedoen? Bel, app of mail: 06-51129216, yvonne.steen@hotmail.com

Boekenwurmen

Laatst stelde een van de lezers voor om in de nieuwsbrief ook een boekenrubriek op te nemen met aanbod van natuurboeken die mensen weg willen geven. De redactie bekijkt nog even hoe dit vorm te geven.
550x664 Met de vraag van Tanja Verbij (een van de Natuurgidsen in Opleiding) maken we een voorzichtige start. Heeft iemand deel 6 (het register) van de Oecologische Flora voor haar ter overname?
Reactie kan naar nieuwsbrief@ivntwiske.nl

Van kikker en pad

Ook in Landsmeer is er een jaarlijkse trek van padden, kikkers en salamanders naar de voortplantingswateren. De amfibieën in de tuinen rondom de drie grote vijvers nabij de Raadhuisstraat komen uit hun winterslaap en lopen dan richting het water. De trek begint als het weer wat warmer wordt en dan vooral op vochtige dagen. Zo rond maart en nog begin april, beginnen rond de schemering de amfibieën te lopen. Helaas valt dit samen met de avondspits op de wegen. Heel veel padden worden daardoor doodgereden, met als gevaar dat deze populatie dreigt te verdwijnen.
Eva Meijer is in 2021 een werkgroep in Landsmeer begonnen om deze dieren een handje te helpen. Van deze groep vrijwilligers gaan er iedere avond een paar mensen, gewapend met een zaklamp en een Tupperwarebakje op zoek naar overstekende dieren. Dit jaar heb ik mijzelf met mijn dochters aangesloten. Wij met z'n drieën weten dan op een avond in een uur wel vijftig dieren te vinden. Het is een leuke speurtocht, een gezonde wandeling en leuk om te doen. De dieren voelen de trillingen van je nadering en blijven dan, midden in hun beweging, stokstijf staan. Grappig om te zien, handig voor ons paddenrapers, maar een funeste strategie voor als er een voertuig aankomt.
Dit jaar hebben we met de hele groep al 1728 dieren weten te helpen. Een record. Ieder jaar is dit een terugkerend fenomeen. Wil je een handje helpen, dan kan dat en graag zelfs. Meld je aan via www.padden.nu bij de werkgroep Landsmeer. In januari krijg je dan een bericht over hoe je het best kan helpen en word je op de hoogte gehouden van de stand met een leuk padden weetje. Het is weinig werk, heel leuk om te doen en belangrijk voor onze koudbloedige vrienden.

Oscar van den Bosch

Maak je leefstijl groener

341157488_1659563211137066_2648682310110316999_n   Slim van A naar B
Voor het overbruggen van een afstand van 7,5 kilometer pakt de gemiddelde mens de auto. Jij ook? Dat kan beter. De fiets is veruit het milieuvriendelijkst, geeft meer beweging, is vaak sneller dan de auto én veel voordeliger.
Tip: denk de komende week even na vóór je in de auto stapt.
Nog een tip. Geef je oude fiets een tweede leven, bijvoorbeeld als je een e-bike of speed pedelec koopt. Bij zorgboerderij De Marsen knappen hulpboeren oude fietsen op. De nieuwkomers in ons land zijn er blij mee. Zo zijn er nieuwkomers die vanaf de COA-boot in Zaandam een fietstocht maken naar Het Twiske. Even eruit en een activiteit die aansluit op het project Taal in de natuur.

Waarom IVN Twiske?

Als een van de 165 IVN-afdelingen zet IVN Twiske zich in voor
natuurbeleving, natuureducatie en natuurbehoud,
in en om recreatie-natuurgebied Het Twiske.
Dit gebied met Natura 2000 status ligt tussen Oostzaan en Landsmeer/Den Ilp.
Kijk voor meer informatie op

www.ivntwiske.nl

IVN

IVN Twiske
Oossaander Hoop 23, 1035RX Amsterdam