Nieuwsbrief IVN Twiske, 21 februari 2023
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Als eerste

Het lijkt wel een wedstrijd: klein hoefblad - mahonie - kornoelje - speenkruid; wie bloeit er als eerste? 

De volgende nieuwsbrief verschijnt omstreeks 21 maart. Nieuwtjes en foto's hiervoor graag inleveren vóór 18 maart via nieuwsbrief@ivntwiske.nl.
Verspringen regels in de nieuwsbrief en lijkt het of de nieuwsbrief niet juist is opgemaakt? Bekijk de brief dan 'online' (rechtsboven aan te klikken).

Werkgroep Nieuwsbrief
Foto header: Gerrie Dijkstra

Agenda

Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 22 februari 10-11 uur
Vertrekpunt: boerderij De Marsen
Werkdag Ratteneiland
Zaterdag 4 maart 10-13 uur
Sportpark in Landsmeer
Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 8 maart 10-11 uur
Vertrekpunt: boerderij De Marsen
Museumavond voor vlinderaars
Woensdag 8 maart 20-22 uur
Zaans NME Centrum in Zaandam
De boerderij dichterbij
Zaterdag 11 maart 10:30-15 uur
Open dag Zorgboerderij De Marsen
Landelijke Opschoondag
Zaterdag 18 maart 10-11:30 uur
Landsmeer Schoon doet mee.
En vanuit De Marsen wordt de oever van de ringvaart afvalvrij gemaakt.
Twiskespeurders 6-8 en 9+
Zondag 19 maart 13:00-15:00 u.
Thema: Snelheidsduivels op pootjes
Zorgboerderij De Marsen
Lentewandeling in Het Twiske
Zondag 19 maart 13:30-15:30 uur
O.l.v. Henk Strijker
Verzamelen P19 in Het Twiske
Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 22 maart 10-11 uur
Vertrekpunt: boerderij De Marsen

Voor jullie gespot...

Eerste bijtjes actief....

...op bloeiende mahoniastruik 

Een van de bezige bijtjes

Pauli van Oort nam op een zonnige dag in de tweede week van februari een bijenexplosie waar rondom de bloeiende mahonia struik. 

Foto's : Pauli van Oort

Voorarm

Margje Haringa stuurde deze foto met de titel ‘voorarm’. Ze mailt: “Zoetwater kreeft. Althans een stukje ervan. Gewoon op de grond net naast het pad op ons tuinencomplex”. Bijzonder? Niet als je bedenkt dat de Amerikaanse rivierkreeft al een paar jaar aan een opmars bezig is. Met regenachtig weer gaan ze op pad en rijd je er zomaar overheen. Dan is zo’n arm/schaar er zo af gereden.

Van de bestuurstafel

Wie de lokale en regionale media volgt, heeft misschien gehoord of gelezen dat Hart voor Het Twiske ageert tegen de bouwplannen bij zorgboerderij De Marsen. Al heel lang wordt er daar gewacht op het kunnen bouwen van zorgappartementjes voor de zorgcliënten (hulpboeren) die daar op dit moment dagbesteding hebben. Waar wij, als IVN-Twiske, in het verleden acties van HvhT steunden (bezwaar tegen festivals en een camping bij de Twiskehaven) staan wij als bestuur niet achter de huidige protesten. IVN-Twiske heeft zich uitgesproken tegen recreatieve overnachtingen. Dat is bij de zorg appartementjes niet het geval. Er wordt gebouwd op het grondgebied dat buiten de Natura 2000 valt. Er wordt geen natuur aan het gebied onttrokken. Er is geen sprake van geluidshinder, geen sprake van lichtvervuiling, geen sprake van ‘bij nacht en ontij’ thuis komen. De hulpboeren liggen ’s avonds al vroeg in bed en hebben juist behoefte aan een prikkelarme omgeving. Het argument van HvhT over stikstofuitstoot door extra verkeersbewegingen is niet valide. De circa 20 hulpboeren zullen namelijk niet meer dagelijks gehaald en gebracht hoeven te worden, waardoor juist minder stikstofuitstoot.
Wetende dat veel IVN-leden de petitie (tegen camping en festivals) van HvhT getekend hebben, informeren wij jullie hierbij over het standpunt van het bestuur van IVN-Twiske.   
Het is aan ieder lid van IVN-Twiske afzonderlijk de keuze om wel of niet mee te gaan in protesten tegen de bouwplannen bij de zorgboerderij.  Het bestuur van IVN-Twiske doet dit niet en is voorstander dat er zorg gaat worden geboden voor mensen die dat zo ernstig behoeven, waarbij noch natuur- noch milieu-(wwwwaarden worden geschonden, en er qua stikstofuitstoot eerder sprake is van vermindering mede doordat er prefab wordt gebouwd.

Na enige aanloopproblemen is de nieuwe IVN Twiske website (www.ivntwiske.nl) nu live. Voor de beheerders is de nieuwe web-omgeving een stuk prettiger werken geworden. Zo kunnen we bij herhalende activiteiten alle data opnemen en schuift deze vanzelf op in het activiteitenoverzicht. Voor de bezoeker is dat fijn, zodat men data zelf ook kan inplannen als men wil meedoen. Ook kan er op meer criteria gezocht worden, indien gewenst. We zijn benieuwd want onze lezers van de nieuwe website vinden. Heb je tips of tops? Laat het ons weten via communicatie@ivntwiske.nl.

Uit de kweekvijver

De gidsen in opleiding maakten kennis met het braakballen pluizen als een altijd succesvolle natuuractiviteit. In de kerkuilenballen uit Het Twiske werden naast veel andere muizensoorten meerdere Noordse woelmuizen gevonden en een waterspitsmuis. Tanja en Marjan lopen stage bij de werkgroep Kinderacitviteiten. Ze konden er hetgeen zij leerden bij dit practicum meteen in de praktijk brengen. 

                     IMG_5542
Ingrid en Wilma, druk in de weer met hun eindopdracht, hielden een eerste succesvolle vogelsafari. 

                     490bc157-7afa-4a19-a4f0-6232305c4389
Laura deed al ervaring op voor haar eindopdracht met een schelpenexcursie. 

En als leden van het Opleidingsteam kijken wij vol vertrouwen uit naar de eindopdrachten van de overige gidsen in opleiding. Van fietsexcursie tot stiltewandeling. Van insectenpad tot lenteontdekpad. Van route-app via QR-codes tot informatie over diersporen op de toiletkeet. Van soorten scoren tot doe-activiteit in een stukje biodiversiteit in wording. En een mooi project om via de natuur Nederlands als tweede taal te leren.
Barbara en Lidy

Doe je mee?

Knutsel een hommeltje
Wikkel een klein beetje schapenwol tussen de schubjes van een elzenpropje.
Maak vleugeltjes van dun papier.
Bevestig er een draadje aan.
Hang het hommeltje aan een tak met wilgenkatjes.
Wilgen hebben hommeltjes nodig voor de bestuiving.
Ze horen dus bij elkaar!

KorstZWAM of korstMOS?
Wie het weet, mag het zeggen. Margje stuurde dit antwoord van Ank Veenis van de KNNV: het is de korstmosparasiet Paranectria oropensis. Toevallig had Tanja Verbij, die de natuurgidsenopleiding volgt, het in haar vijfminutenpraatje ook over parasieten op korstmossen gehad. Er ging voor iedereen een wereld open!
Foto: Pauli van Oort

Tuin de Goede Hoop

Snoeien doet groeien

Snoeien vind ik een van de leukste klussen in onze tuin. Ik ben er vandaag net klaar mee. Laat de lente maar komen. De leilinden, de kweepeer en drie knotwilgen zien er weer strak uit. Het snoeisel heb ik versnipperd voor het ophogen van de borders of omgetoverd in takkenrillen. Oorspronkelijk gebruikte ik een snoeischaar en een elektrische decoupeerzaag voor het zwaardere werk. Mijn schoonzoon Ben noemde dat gehannes en ik kreeg een schattig kettingzaagje als verjaardagscadeau. Eerst vond ik dat wat overdreven. Maar eerlijk waar: het snoeit als een tierelier.

Ik zet vandaag ook de kettingzaag in deze column. In de nieuwe opzet van de nieuwsbrief passen plaatjes met korte praatjes. Ik trakteer u voortaan maandelijks op een foto van een mooi of bijzonder fenomeen in Tuin de Goede Hoop als bijdrage aan de rubriek “Gespot”.
Mario de Paauw

Maak je leefstijl groener

In de kalender Go greener is het thema in de februari ‘Verspillingsvrij’. In week 5 wordt je uitgedaagd om eens te kijken hoeveel voedsel je weggooit. Soms gaat dat ongemerkt, een potje pesto met schimmel. Brood en pasta schijnen aan kop te gaan. Op nummer 3 gevolgd door groenten. De meeste lezers van deze nieuwsbrief zullen dit wellicht hoofdschuddend lezen. Wetend dat je van restjes groente (ook van snijafval) nog een heerlijke soep of groentebouillon kunt maken. In week 6 probeer je door slim te kopen, koken en bewaren geen voedsel te verspillen. Daar is een heuse verspillingscoach-app voor!.
IMG_5608
In week 7 kun je vervolgens voor de buitenbeentjes gaan, denk aan kromme komkommers, appels met een plekje. Wisten jullie trouwens dat er op zorgboerderij De Marsen een project draait ‘geredde groenten’. Alle wortelen, aardappelen en pastinaken die door de Lepelaar zijn afgekeurd voor verkoop, maar te goed zijn om als voer naar de varkens te gaan, worden door de hulpboeren van slechte plekken ontdaan. En die gaan dan o.a. naar voedselbanken.
In week 8 kun je een (daar komt weer zo’n Engels term) leftover dinner geven. Je vraagt je vrienden om te komen eten en hun overgebleven kliekjes mee te nemen. Kliekjesdiner dus!
Lidy Ridder

Het jaar van...

Scholeksters op stok

Bij Twiske Haven zitten de Scholeksters weer op stok. Februari/maart is de tijd dat ze hun broedgebieden op gaan zoeken. De Vogelbescherming heeft 2023 uitgeroepen tot jaar van de Scholekster.

Waarom IVN Twiske?

Als een van de 165 IVN-afdelingen zet IVN Twiske zich in voor
natuurbeleving, natuureducatie en natuurbehoud,
in en om recreatie-natuurgebied Het Twiske.
Dit gebied met Natura 2000 status ligt tussen Oostzaan en Landsmeer/Den Ilp.
Kijk voor meer informatie op

www.ivntwiske.nl

.

IVN

IVN Twiske
Oossaander Hoop 23, 1035RX Amsterdam