Nieuwsbrief IVN Twiske, 17 januari 2023
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Vroeg?

Buiten is het nat en guur maar niet echt koud. De natuur brengt ons in verwarring: zien we vroegbloeiers of zijn het winterbloeiers? 

De volgende nieuwsbrief verschijnt omstreeks 14 februari. Nieuwtjes en foto's hiervoor graag inleveren vóór 12 februari via nieuwsbrief@ivntwiske.nl.
Verspringen regels in de nieuwsbrief en lijkt het of de nieuwsbrief niet juist is opgemaakt? Bekijk de brief dan 'online' (rechtsboven aan te klikken).

Werkgroep Nieuwsbrief
Foto header: Barbara Koppen

Agenda

Twiskespeurders 6-8 en 9+ VOL
Zondag 22 januari 13:00-15:00 u.
Zorgboerderij De Marsen
Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 25 januari 10-11 uur
Vertrekpunt: boerderij De Marsen
Museumavond voor vlinderaars
Woensdag 18 januari 20-22 uur
Zaans NME Centrum in Zaandam
Schelpenexcursie
Zondag 29 januari 13:30-15:30 u.
Strand van IJmuiden
Vogelsafari
Zaterdag 4 februari 9:30-11:30 u.
Werkdag Ratteneiland
Zaterdag 4 februari 10-13 uur
Sportpark in Landsmeer
Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 8 februari 10-11 uur
Vertrekpunt: boerderij De Marsen
Museumavond voor vlinderaars
Woensdag 15 februari 20-22 uur
Zaans NME Centrum in Zaandam
Twiskespeurders 6-8 en 9+
Zondag 19 februari 13:00-15:00 u.
Zorgboerderij De Marsen

Voor jullie gespot...

Sneeuwklokje.
Op 5 januari was er een telefoontje van NHD met de vraag of de winterse ‘hittegolf’ gevolgen heeft voor de natuur. In diezelfde week was een bruine kikker 's avonds al op pad en 

Toverhazelaar 
kwamen er bij de redactie foto’s binnen van soorten die altijd vroeg bloeien. Maar... begin januari al? Dan is het wel vroeg(st) te noemen!
Foto's: Barbara Koppen

Hazelaar met rijpe katjes en...

Bij veel hazelaars zijn de mannelijke katjes al volop in bloei gekomen en wordt stuifmeel met de wind verspreid. De hazelaar is eenhuizig. Om zelfbestuiving te voorkomen bloeien de mannelijke katjes en de 
Foto: Barbara Koppen

...hazelaar met onrijpe katjes

vrouwelijke bloempjes aan dezelfde struik na elkaar. Hierboven zijn de mannelijke katjes nog stijf dicht, het bloempje (rode pluimpje) is volop in bloei en kan stuifmeelkorrels van de linker hazelaar ontvangen.
Foto: Inge van Meelis

Sleutelbloem

Foto: Margje Haringa

Afgewaaide bloeiende elzenkatjes

13-1: Te vroeg gepiekt?

De naam Wilgenroosje kennen we van de roze zomerbloeier. Bijgaand wilgenroosje is geen bloem maar galletje. In de winter goed zichtbaar aan de kale takken van wilgen. Veroorzaakt door een galmugje dat in de zomer al bladknopjes heeft aangezet tot woekering, lijkend op een roosje.
Foto: Gerdien van den Broek

Topkapselmos

(Korst)mossenexcursie NGO.

Halvemaanmos

Foto's: Pauli van Oort.

Van de bestuurstafel

Bestuurslid Pauli van Oort (communicatie) is er klaar voor! Alle werkzaamheden om de transitie van onze oude website naar de nieuwe site succesvol af te ronden zijn klaar.
Het is nu wachten op 30 januari: de datum dat de nieuwe website van landelijk IVN met onze site incluis de lucht in gaat!

De activiteiten die wij organiseren zullen via de vernieuwde site nog beter en handiger voor het voetlicht gebracht kunnen worden. De toekomst geeft ons overigens veel vertrouwen en positieve energie! Alle activiteiten in de maand januari zitten (bijna) vol: Twiskespeurders, Strandexcursie en Vogelsafari werken met een wachtlijst. Het sterkt ons in de overtuiging dat er veel mogelijk is om natuurbeleving uit te dragen en dat we blij mogen zijn met alle (nieuwe) initiatieven!
                                 Afbeelding1
Bovenstaande kaart kwam bij het bestuur binnen met een doos vol boeken (Basisboek Veldbiologie, Compactgids Bomen, Het groene geluk, Uit je kruin). Omdat wij vooralsnog geen eigen ruimte hebben, mochten de coördinatoren van de werkgroepen hun voorkeur voor een boek uitspreken. Inmiddels zijn de boeken op plaats van bestemming. Eén boek (Go Greener: een duurzame lifestyle in 52 weken) ligt ter redactie met als doel daar in iedere nieuwsbrief een tip uit door te geven. Wie meer wil weten, kan bijgaande QR-code scannen. Is dit een manier om natuurinfo te delen? De toekomst zal het leren. Een aantal natuurgidsen in opleiding bestudeert de voordelen ervan en met de vernieuwde website zal ook hierin meer mogelijk zijn.                               Bestuur IVN Twiske                                 IMG_5490 (002)                 

Uit de kweekvijver

Zondagmorgen 15-1-2023, de excursie Mossen en korstmossen op de Nieuwe Ooster begraafplaats, ruw weer: WZW 6 bft en buien met hagel en regen. Helaas, dan toch maar met de auto, onderweg natregenen op de fiets en dan nog 2 uur rondbanjeren in natte plunje is niet echt aantrekkelijk. Het gezelschap van Marloes en Pauli als meerijders maakte het gemis van de fiets meer dan goed. Op het verzamelpunt voor de aula groeit een gezelschap in regenkleding, zuidwesters en met stormvaste paraplu’s, loepjes en vergrootglazen (zelfs met verlichting erin).
Het gezelschap splitst zich in 2 groepen en onder inspirerende begeleiding van Gert Snoei en Arend Wakker trekken we over de begraafplaats, maar tevens ook arboretum (zie ook https://denieuweoosterbomenpark.nl/). Meer dan genoeg te zien dus, dus weer eens tijd te kort en daarom een goede aanleiding om later eens op herhaling te gaan.
De rust van een omgeving als een begraafplaats biedt goede mogelijkheden voor mossen en korstmossen; veel verschillende soorten ondergrond dus ook meer verschillende soorten. Gelukkig konden we aan het ruime voorkomen van de soorten mossen en korstmossen op de bomen en grafmonumenten zien dat de periode van de zure regen nu achter ons ligt. Omdat deze soorten leven van wat er in de lucht zit, zijn deze een goede indicator voor de luchtkwaliteit en de ondergrond waarop ze groeien en zegt het ook iets over het onderhoud van de grafmonumenten. Nu nog zien dat we met elkaar ook de overmaat aan stikstof onder controle kunnen krijgen.
Halverwege troffen de 2 groepen elkaar, dat was een mooie gelegenheid voor het 5-minutenpraatje van Tanja om nog even wat puntjes op de i te zetten en persoonlijke ervaringen met ons te delen. Een goeie aanvulling voor de 2e helft.
Wat ook leuk was: de gezamenlijke nazit in vrijwilligerscafé “Roosenburgh” op de Nieuwe Ooster; konden we onder het genot van koffie en evt. gebak rustig na-/bijpraten en ervaringen delen. Zoals over het plat dambordje (zie foto).
Het was dus weer een mooie ochtend en het weer viel uiteindelijk door de mooie beschutte omgeving enorm mee. Opleidingsteam: Bedankt!!!

Frank Wals

Doe je mee?

Mosgraffiti
Een natuurlijke manier om jouw boodschap achter te laten op een saaie muur. Of bebouwing een stukje groener te maken. Kijk hier hoe.

KorstZWAM of korstMOS?
Wie het weet, mag het zeggen. Het gaat om het witte plakkaat met bruinig middenstuk. nieuwsbrief@ivntwiske.nl
Foto: Pauli van Oort

Maak je leefstijl groener

       IMG_5491 (002)De kalender Go greener (zie ‘Van bestuurstafel’) is aanleiding tot deze nieuwe rubriek. Inbreng van lezers is welkom. Bij lezing van de kalender valt op dat duurzaamheid een Engelstalige aangelegenheid lijkt te zijn. Aantrekkelijker voor jong publiek? Het stoot anderen juist af. Lifestyle of leefstijl, footprint of voetafdruk, handprint of handafdruk? We bedoelen hetzelfde. Daarnaast rijst de vraag op of de voetafdruk van onze lezers niet al heel klein is. Veel IVN-ers zijn zich bewust van de invloed van hun handelen op de natuur en de ruimte die we innemen. De handafdruk die elke maand genoemd wordt, is wellicht iets om mee aan de gang te gaan. Een positieve insteek met als doel de ‘minder bewusten’ aan de slag te laten gaan met hun voetafdruk.
Elke maand heeft een eigen thema. Dit loopt natuurlijk niet gelijk met verschijningsdatum van de nieuwsbrief. Laten we de kalenderindeling aanhouden. Thema voor week 1-4 is ‘Wijs met energie’. Week 1: houd in een week je energiegebruik bij. Als je weet waaraan de energie opgaat, kun je bewuster besparen. Week 2: optimaliseer je doucheritueel. Door de aandacht voor gasverbruik moet iedereen inmiddels wel weten dat je niet langer dan 5 minuten moet douchen. En…moet je wel elke dag douchen? Week 3: Stop de stille energiemonsters. Let eens op hoeveel apparaten op stand-by staan. Week 4: geef iemand een ledlamp cadeau.
Lidy Ridder

Waarom IVN Twiske?

Als een van de 165 IVN-afdelingen zet IVN Twiske zich in voor
natuurbeleving, natuureducatie en natuurbehoud,
in en om recreatie-natuurgebied Het Twiske.
Dit gebied met Natura 2000 status ligt tussen Oostzaan en Landsmeer/Den Ilp.
Kijk voor meer informatie op

www.ivntwiske.nl

.

IVN

IVN Twiske
Oossaander Hoop 23, 1035RX Amsterdam