Nieuwsbrief IVN Twiske, 15 november 2022
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Kleur, geur, herfst!

Half november en volop herfst. Geniet van het mooie weer, de lage zon met een prachtige wolkenlucht in Het Twiske, de kleuren van de amberboom, de geuren van rottende bladeren. 

De volgende nieuwsbrief verschijnt omstreeks 13 december
Nieuwtjes en foto's hiervoor graag inleveren vóór 11 december via
nieuwsbrief@ivntwiske.nl.

Werkgroep Nieuwsbrief
Foto header: Frank Markesteijn

Agenda

Museumavond voor vlinderaars
Woensdag 16 nov. 20-22:15 uur
Zaans NME Centrum in Zaandam
Werkdag Ratteneiland
Zaterdag 3 december 10-13 uur
Sportpark in Landsmeer
Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 14 december 10-11 uur
Vertrekpunt: boerderij De Marsen
Winterwandeling
Zondag 18 december 13:30-15:30 u.
Vertrek: P19 Polderweg, Den Ilp

Voor jullie gespot...

Halloweengezichtje, bowlingbal
of toch gewoon de vliegenzwam?

Foto: Gerdien van den Broek

In de kas vonden we deze ukkepuk.  Een jonge kleine watersalamander.
Eric Brinkhuijsen en Margje Haringa

Het rode herfstblad van de appelbes kleurt mooi tussen het riet tijdens de natuurwerkdag op het Ratteneiland.
Foto: Gerdien van den Broek

Deze zuringuil stak op 12 nov. het fietspad over. Redt hij het om op tijd zijn overwinteringscocon te maken?
Foto: Lidy Ridder

Wonderschoon

Bij het proces van bladverkleuring in de herfst zie je meestal als eerste de randen verkleuren. Omdat daar als eerste het bladgroen wordt teruggetrokken waardoor de andere kleuren in het blad zichtbaar worden. 

Tanja Verbij, een van de ontdekkende natuurgidsen in opleiding, kwam bovenstaand blad tegen. Het hele blad is bruin met een groen puntje met gele rand. Werk van een galmug of galwesp? Zij zoekt het nog uit.

Van de bestuurstafel

   2022-11-13Koosje Lever, vogelwerkgroeplid, was mede namens het bestuur aanwezig bij de presentatie van het Natuurherstelplan Twiske door Marco Woudstra. Zij deelde het volgende met ons:
- In vijf deelgebieden van het Twiske worden de rietgraslanden hersteld: de Ekkers Noord-West en de Ekkers Noord-Oost, Rietvelden ’t Glop, De Leers en een (niet verpacht) perceel in de Vennen. Bij voldoende geld worden er ook maatregelen in de Belt uitgevoerd.
-het gaat om herstel van Natura 2000 – waarden, in het bijzonder om riet- en moerasvogels.
- Ron van der Hut (kent het Twiske als zijn broekzak) heeft namens Ecologisch Adviesbureau Altenburg en Wymenga een inrichtingsschets voor deze gebieden gemaakt. O.a. gebaseerd op SOVON-telgegevens (grotendeels door onze vogelwerkgroep verzameld).
- de werkzaamheden worden uitgevoerd in de periode november – maart (dus vóór het broedseizoen). Zo nodig in najaar 2023 afgemaakt.
- er wordt gewerkt volgens het werkprotocol Noordse woelmuis (zwaar beschermde soort, komt in Twiske voor).
- de lokale aannemer Van Vuure gaat het werk uitvoeren. Er is iemand ingehuurd voor ecologisch toezicht op de werkzaamheden.
- project betaald met subsidie van de provincie Noord-Holland.
Wat gaat er precies in die gebieden gebeuren?
- in alle gebieden worden sloten weer opengemaakt of worden er nieuwe watergangen gegraven, met flauwe taluds. Het wordt dus (meest in het midden) weer natter. Met vrijkomend materiaal worden de randen opgehoogd waardoor geleidelijke overgang van nat naar droog.
- waar nodig wordt opslag (bomen en bramenstruiken) weggehaald. Op ons verzoek blijven er waarschijnlijk hier en daar enkele boompjes staan (uitkijkpost blauwborst e.a.).
- in De Leers en ‘t Glop worden er ook enkele buizen vervangen.
Er zal over het project worden gecommuniceerdmet informatiepanelen
en via sociale media (website, facebook e.a.).

Ander nieuws is dat de bermen sinds dit jaar niet meer geklepeld worden. Er wordt mínder gemaaid en het maaisel wordt (na een paar dagen) afgevoerd.
Al met al goede ontwikkelingen. We zullen komende winter veel werkverkeer in het Twiske zien, maar de verwachting is dat de moerasnatuur flink opknapt. We hopen natuurlijk dat we dat de komende jaren terugzien in onze vogeltellingen!

Dank Koosje voor dit informatieve verslag!
Bestuur IVN Twiske

Uit de kweekvijver

Als start van mijn stage (onderdeel van de Natuurgidsenopleiding) nam ik samen met mijn kinderen deel aan de herfst ontdektocht, georganiseerd door de Twiskespeurders. Na een korte kick-off door Lidy, lieten we ons onderdompelen in de herfst. Uitgerust met paddenstoelen zoekkaart, spiegeltje, loeppotje én lekkers voor onderweg begonnen we ons rondje door het Roemersveld. De herfst liet zich daarbij van haar beste kant zien, met volop herfstkleuren en -geuren, maar ook een heerlijk herfstzonnetje.
De route voerde ons langs verschillende posten, ieder met een ander onderwerp.Bij de paddenstoelen gluurden we met spiegeltjes naar de verborgen wereld onder de vele hoeden en bij de post over vruchten en zaden verwonderden we ons over hoe slim de natuur toch is. Verderop hielden we mossen en korstmossen onder de loep (blijft prachtig) en bij de post over herfstbladeren werd enthousiast gezocht naar de mooiste exemplaren om aan te leggen bij het gezamenlijke mozaïek. Als laatste konden we nog even lekker de handen vies maken op zoek naar bodemdiertjes.

Wat een boel herfst in twee uur tijd! De tocht vloog daarmee voorbij en voordat we het wisten was het dan ook alweer tijd om naar huis te gaan. Gelukkig wel met flink wat verzamelde herfstschatten, om thuis nog even na te genieten.

Ook mee met de Twiskespeurders? Op 22 januari wordt er weer gespeurd en wel naar stenen en fossielen. Op de hoogte blijven? Stuur een mailtje naar kinderactiviteiten@ivntwiske.nl
Marjan Alkema

Mooie momenten

Voor Martelly Krielen bij haar afscheid als coördinator van de vogelwerkgroep.
Met koffie en taart en excursie op De Leers samen met vogelwerkgroep en bestuur. Met van iedere vogelaar een veer met lieve woorden.
Met als kers op de taart een visarend met prooi boven de Stootersplas.

 

Voor de werkgroep Ratteneiland tijdens de Landelijke Natuurwerkdag. Het gemaaide riet op het grote rietveld werd door 18 vrijwilligers bij elkaar geharkt en afgevoerd naar de broeihopen of op de modderige delen van de paden gelegd. Bekijk de foto's via https://drive.google.com/drive/folders/
16lnxPqSUN9_MHeZlASrnKywYVqAw4RM8

Het kleinere rietveld komt nog aan bod. En na het naharken zal het gebied voedselarmer zijn waardoor braamstruiken en brandnetels volgend jaar hopelijk minder overwoekeren en zeldzamere planten meer kans krijgen.

Doe je mee?

       Ritsel, ritsel in het bos,
       alle bladeren laten los.
       Ritsel, ritsel van de bomen
       want de herfst is gekomen.

Maak een grote bladerhoop in een hoekje van de tuin. Daar kunnen egels hun winterslaap in houden.
En jij kunt deze egel kleuren. 

Tuin de Goede Hoop

I.v.m. vakantie geen column van Mario deze keer.
Als hij thuis was geweest, was hij vast blad aan het harken op zijn gazon om er compost van te maken.
Blaas dat blad niet weg, maar maak zelf bladcompost! | IVN

Waarom IVN Twiske?

Als een van de 165 IVN-afdelingen zet IVN Twiske zich in voor
natuurbeleving, natuureducatie en natuurbehoud,
in en om recreatie-natuurgebied Het Twiske.
Dit gebied met Natura 2000 status ligt tussen Oostzaan en Landsmeer/Den Ilp.
Kijk voor meer informatie op

www.ivntwiske.nl

IVN

IVN Twiske
Oossaander Hoop 23, 1035RX Amsterdam