Nieuwsbrief IVN Twiske, 16 augustus 2022
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Nazomeren

De nazomer lijkt, gezien het wespenaanbod, vroeg in te zetten.
De ingezonden waarnemingen van massaal zoetstof halende wespen, deed de redactie besluiten de wesp in deze editie centraal te stellen.
Uiteraard ook weer voldoende aandacht voor educatie in de natuur. 

De volgende nieuwsbrief verschijnt omstreeks 20 september
Nieuwtjes en foto's hiervoor graag inleveren vóór 18 september via
nieuwsbrief@ivntwiske.nl.

Werkgroep Nieuwsbrief
Foto header: Martelly Krielen

Agenda

Vlinderen in de Blokken
Dinsdag 23 augustus 14:00-16:00 uur
Tour de Sjoerd: bomenwandeling
Vrijdag 26 augustus 15:00-17:00 uur
Nachtvlinderen met Nico Dekker
Vrijdag 26 augustus 21:00 uur
Kanaaldijk 32, Landsmeer
Vier de natuur op het Ratteneiland
Zondag 4 september 10:15-13:00 u.
Werkdag Ratteneiland
Zondag 4 september 10:00-13:00 uur
Ratteneiland Landsmeer
Fietsexcursie Twiske
Zondag 4 september 11:00-13:00 u.
Vlinderen in de Blokken
Dinsdag 6 september 14:00-16:00 uur
Avondwandeling in Het Twiske
Onder voorbehoud
Woensdag 7 september 19:30-21:30
Vertrek: Stuw bij de Blokken
Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 14 september 10-11 uur
Vertrekpunt: zorgboerderij De Marsen
Nachtvlinderen met Nico Dekker
Vrijdag 17 september 20:10 uur
Kanaaldijk 32, Landsmeer
Twiskespeurders 9+ Spinnen
Zondag 18 of 25 sept, 13:00-15:00 u
Zorgboerderij De Marsen

Voor jullie gespot...

Wespspin door Sandra Cornelissen. Het vrouwtje dat zij in de tuin spotte, had een web gemaakt in knikkend nagelkruid. Later zag zij hoe de spin aan het vervellen was.
Andere bijzondere waarnemingen die Sandra meldde waren een wezel op een bruggetje in de weilanden bij de Marsen en een purperreiger vliegend over haar achtertuin grenzend aan het Ilperveld.
De redactie deelt graag dit soort waarnemingen via dit kanaal.

Tientallen wespen zoemen al weken, druk nectar halend, bij de doorgroeide duizendknoop in de tuin van Lidy Ridder. Nooit eerder zo massaal en lang bezig gezien. Bewijs dat deze insecten, in de nazomer vaak als lastig ervaren, ook zeer nuttig zijn in de bestuiving. Daarom onze informatiefolder er bijgepakt. De kleuter die tijdens de boerensafari de op haar appel afkomende wesp rustig wegblies, had al geleerd hoe met 'limonadewespen' om te gaan.

Ook Martelly Krielen meldde tientallen wespen die massaal nectar kwamen halen. Zij filmde hoe zij afkomen op de nectar van de miniscuul kleine bloempjes van de wilde wingerd.  
Het is al eerder gezegd: de kleinste bloempjes zijn erg in trek bij insecten.

Wesp op moeraswespenorchis. Gespot bij composthoop in de tuin van Lidy Ridder. Mannelijke wespen zien de onderlip van de bloem aan voor vrouwtjes-wesp en brengen door een schijncopulatie stuifmeel over. 
Zie ook brede wespenorchis.

Gelijkend op de gewone wesp...

De foto's van vorig jaar van Gerdien van den Broek geven hier een mooi voorbeeld van mimicry. Zweefvlieg die door de zwartgele strepen laat weten: "ik ben gevaarlijk, pak mij niet". Het betreft hier de gewone pendelvlieg.
Vaak nectarzuigend te vinden op schermbloemigen, zoals hier op leverkruid. 

maar...

De zweefvlieg heeft slechts 1 paar vleugels. I.t.t. de gewone wesp legt ze die voorvleugels schuin naar achter gericht langs het lichaam. Ze heeft grote facetogen. Vleugels bewegen razendsnel waardoor ze vaak stil lijkt te staan in de lucht (zweven). Heeft zeer korte antennen en mist de wespentaille van de wesp. 

Van de bestuurstafel

In september schuiven wij weer aan bij een aantal overlegmomenten m.b.t. de natuur in Het Twiske.
N.a.v. de evaluatie van de Natura 2000 beheerplannen is er een bijeenkomst in het Provinciehuis. Voor ons is uiteraard vooral belangrijk hoe de stand van zaken rond de Natura 2000-soorten in Het Twiske is.

In het natuurplatform Twiske, waar meerdere organisaties actief in Het Twiske aan deelnemen (naast IVN Twiske ook KNNV en Zaanse Vogelwacht ) zal besproken worden welke herstelplannen de komende periode uitgevoerd gaan worden in het beheer. Dit alles n.a.v. het ecologisch onderzoek uitrgevoerd door Ron van der Hut.

Bestuur IVN Twiske

Uit de kweekvijver

Zelfs de lesmap van de Natuurgidsenopleiding ging mee op vakantie naar Portugal waar het genieten is van een boeiende natuur. De map staat in vol ornaat tussen de vernietigende eucalyptus. Nederland heeft zijn vee en vlees, Portugal de eucalyptus. 
Chris van de Ven (natuurgids in opleiding)

Doe je mee?

Wespenval maken.
Wespen zijn heel nuttig! Ze bestuiven bloemen tijdens de zoektocht naar zoete nectar en als vleeseter vangen ze heel veel muggen en vliegen. Nu in de nazomer kunnen ze echter ook irritant en lastig zijn. Doordat er niet meer voldoende larfjes in de nesten zijn. Met hun poepjes zorgen die juist voor zoetigheid. De werksters hebben dat nodig als energie om te vliegen. Dat komen ze nu bij jouw ijsje of limonade halen.
Lok ze daarom met een wespenval.  

Papier maché
Wist jij dat de wesp haar nest maakt van papiermaché. Ze knaagt kleine stukjes vermolmd hout af, kauwt dat fijn met speeksel en maakt flinterdunne stukjes papier. 
Jij kunt ook papiermaché maken. Van behangersplak en stukjes papier. Kijk maar in een boek of op internet hoe dat moet. Papiermaché is een papierpapje waar je net als klei mee kunt knutselen. Lukt het jou om net zulke dunne laagjes papier te maken als de wespen? 

Tuin de Goede Hoop

wespendisco

Tropendagen

Wat prijs ik onszelf dezer dagen gelukkig met een lommerrijke tuin. Heerlijk zit ik in de schaduw van de kweepeerboom en herlees een boek van Hendrik Groen. Het gazon aan mijn voeten heb ik nu al een hele tijd niet gemaaid. En dat komt goed uit, want het blijft mooi groen. Want de lange grassprieten houden ‘s ochtends lang de dauwdruppeltjes vast.

Heerlijk warme, lange en luie zomerdagen. Alle tijd voor observaties.
Zo komt er een dikke houtduif vlak voor mijn voeten in het gras pikken. Vreemd, denk ik, daar valt nu niets te halen. Geen broodkruimels in elk geval. Maar als ik goed kijk, zie ik dat de duif de toppen van het blad van een paardenbloem opeet. Zeker een liefhebber van molsla. En even verderop snoept hij bedachtzaam wat klaverblaadjes. De klaverbloemen laat hij ongemoeid.

Aan het begin van de avond zie ik een groot aantal wespen af en aan vliegen in de klimop onder de knotwilg. Gaan daar een nest bouwen, denk ik. Even voorzichtig kijken. Maar nee, ze kruipen over de blaadjes van de hedera, maken een paar danspasjes of dweilbewegingen en vliegen dan weer weg. Ik vermoed een wespendisco.
luizen1
De volgende ochtend zie ik dat enkele wilgentakken precies boven de klimopblaadjes zwart zien van de luis. En dan begrijp ik dat de luizen een sapje afscheiden waar de wespen wel pap van lusten. Een paar dagen later zijn de luizen grotendeels verdwenen. Er scharrelen nu wat lieveheersbeestjes rond. Zo komt iedereen aan zijn trekken.

Mario de Paauw

Boom in beeld

Ooit een boom, nu bouwmateriaal voor wespennest.

Doorgeefluik

In een oud nummer van Mens en Natuur vonden wij dit artikel.

Waarom IVN Twiske?

Als een van de 165 IVN-afdelingen zet IVN Twiske zich in voor
natuurbeleving, natuureducatie en natuurbehoud,
in en om recreatie-natuurgebied Het Twiske.
Dit gebied met Natura 2000 status ligt tussen Oostzaan en Landsmeer/Den Ilp.
Kijk voor meer informatie op

www.ivntwiske.nl

IVN

IVN Twiske
Oossaander Hoop 23, 1035RX Amsterdam