Nieuwsbrief IVN Twiske, 19 juli 2022
Je kunt de nieuwsbrief ook online bekijken

Hoogzomer

Het is zomer en dat merken we aan de lange dagen, de droogte en de hoge temperatuur. We eten lekker buiten. De vlinders en bijen vieren vakantie op het perzikkruid en de vlinderstuik. Geniet ervan.
       voorwoord

De volgende nieuwsbrief verschijnt omstreeks 16 augustus.
Nieuwtjes en foto's hiervoor graag inleveren vóór 14 augustus via
nieuwsbrief@ivntwiske.nl.

Werkgroep Nieuwsbrief
Foto header: Pauli van Oort

Agenda

Nachtvlinderen met Nico Dekker
Zaterdag 23 juli 22:00 uur
Kanaaldijk 32, Landsmeer
Vlinderen in de Blokken
Dinsdag 26 juli 14:00-16:00 uur
Nachtvlinderen met Nico Dekker
Vrijdag 29 juli 21:50 uur
Kanaaldijk 32, Landsmeer
Avondwandeling in Het Twiske
Woensdag 3 augustus 19:30-21:30 u
Vertrek P9, stuw in Het Twiske
o.l.v. Loes en Lidy
Werkdag Ratteneiland
Zaterdag 6 augustus 10:00-13:00 uur
Ratteneiland Landsmeer
Met Pauwke de Pauw op boerensafari voor 3-6 jarigen
Zaterdag 6 augustus 11:30-12:00 uur
Zorgboerderij De Marsen
Vlinderen in de Blokken
Dinsdag 9 augustus 14:00-16:00 uur
Gezond Natuur Wandelen
Woensdag 10 augustus 10-11 uur
Vertrekpunt: zorgboerderij De Marsen

Voor jullie gespot...

Kolibrievlinder. Op veel plekken gesignaleerd! Filmpje gemaakt bij Femke en Michiel in de tuin.

Een heel gezin hermelijntjes? Dat kom je niet elke dag tegen in Het Twiske! Danny filmde zijn ontmoeting.

Op het tuincomplex is een dode es gekapt. Hier de tekening op het dode hout. Het cambium is weggevreten door de essenbastkever.  
Erik Brinkhuijsen en Margje Haringa

Gehakkelde aurelia op beemdooievaarsbek.
Een van de vele vlindersoorten die gespot en in beeld gebracht werden door Pauli van Oort

Van de bestuurstafel

Konden we na 2 jaar Corona-stilstand weer activiteiten organiseren, liet Henk Strijker ons weten dat hij door familieomstandigheden voorlopig geen excursies kan geven. Voor Henk zelf heel vervelend en voor ons een gemis! We zoeken naarstig naar vervanging. Wil jij een seizoens- of avondwandeling verzorgen? Neem dan s.v.p. contact op met excursies@ivntwiske.nl of secretaris@ivntwiske.nl.
Eens te meer blijkt weer hoe belangrijk het is dat we de natuurgidsen-opleiding zijn gestart. Zie ook de rubriek Uit de kweekvijver waarin Joke
verslag doet van de 1ste mini-excursie die de cursisten gaven.
Het opleidingsteam heeft al veel talent gespot!

Onze inschrijving op het project Proeftuin, samen met verzorgingshuis Mennistenerf in Zaandam, is positief beoordeeld. Mennistenerf bekijkt hun personele bezetting. Zodra dit rond is, komen IVN Twiske en Mennistenerf daadwerkelijk bij elkaar. Wij zullen vooral educatieve activiteiten verrichten met de schoolkinderen die de proeftuin aan gaan leggen. Gevraagd: IVN-leden die zich met anderen met dit mini-project bezig willen houden. Zie ook: Proeftuinen | IVN

Bestuur IVN Twiske

Stilstaan bij...

Via, via bereikte ons het bericht dat Sjoerd Hoekstra 15 juni jl. is overleden. Wij verliezen in Sjoerd een markante persoonlijkheid die, ook al kon hij zelf niet meer zo actief zijn als IVN-lid, nog steeds alle IVN-ontwikkelingen via Nieuwsbrief en krant volgde. Sjoerd was bioloog met een enorme natuurkennis. Rustig, bescheiden, beeldend en enthousiast bracht hij dat over op anderen. Bij de excursies die hij hield, waren bomen zijn lievelingsonderwerp. Bevlogen kon hij je ook meenemen in de wereld van fossielen en planten uit de oertijd. Op initiatief van Sjoerd hield IVN Twiske vanaf 1993 Nieuwjaarsbijeenkomsten waar een kort educatief moment onderdeel van was. Memorabel is zijn dia lezing over orchideeën. Via macro-opnames kregen de bloemen feeëriek gestalte. In een bijeenkomst waarin de IVN-leden iets van hun hobby buiten de natuur om konden delen, was zijn bijdrage indrukwekkend. De Schuur aan het Noordeinde stond en hing vol met zijn eigengemaakte muziekinstrumenten van zaden, plantendelen en stukken boom waaronder een enorme didgeridoo. En…uit alle instrumenten wist hij betoverende muziek te halen.

De rouwkaart waarop bijgaande afbeelding van een schilderij van Sjoerd, is door foutieve postbezorging nooit bij IVN Twiske aangekomen. Anders was er zeker een vertegenwoordiging van IVN bij de uitvaart aanwezig geweest en zou ik namens IVN een woord van waardering voor hem hebben uitgesproken. Ter nagedachtenis aan Sjoerd wordt er op vrijdagmiddag 26 augustus een ‘Tour de Sjoerd’ gehouden: een bomenwandeling door de wijk Havenzathe in Landsmeer, ooit een idee van Sjoerd en door hem en mij meerdere keren begeleid.
Namens bestuur IVN Twiske
Lidy Ridder

Uit de kweekvijver

Op zondag 3 juli gingen we met groep B van de Natuurgidsenopleiding naar het Twiske voor een slootjesdag. Dinsdag hadden we de theorie besproken en een klein stukje praktijk gedaan. We werden verdeeld in groepjes van 3 en hadden allemaal een opdracht gekregen om thuis voor te bereiden. Het was erg leuk om de theorie in praktijk te brengen. We gingen met emmers, bakjes, schepnetjes in allemaal verschillende maten, loeppotjes en schema's aan de slag. We werden steeds enthousiaster en konden een aantal slootjesbeestjes goed determineren. Het was erg leuk om te doen en we waren trots op het resultaat. Daarna gingen we ruilen en gingen we met de secchi-schijf de helderheid van het water bepalen.  De een hing over de brug, de ander lag plat op zijn buik om het te onderzoeken.
Resultaat: we hebben mooi helder water in het Twiske met veel diversiteit.

Joke van der Sluijs (natuurgids in opleiding)

Doe je mee?

Moddertaart maken.
Varkens weten het wel! Als het warm is, rollen ze lekker door de modder. Dat kun jij ook doen met warm weer. Maar je kunt ook een moddertaart maken. Weet je niets meer te doen in de vakantie?
Kijk dan in het mini-modderboekje voor modderige ideeën. 

Wat is dit?
Iets voor de nieuwsbrief? En weten jullie wat dit is? De zoon van Marianne en Jaap maakte deze foto in zijn tuin. Als je goed kijkt, zie je kenmerken van het volwassen beestje, maar…het is geen larve meer. Wat is het dan wel? Klik hier.
Foto: Sander Knotnerus

Boom in beeld

Ter nagedachtenis aan Sjoerd Hoekstra brengen wij deze keer de Anna Pauwlonaboom in beeld.

Waarom IVN Twiske?

Als een van de 165 IVN-afdelingen zet IVN Twiske zich in voor
natuurbeleving, natuureducatie en natuurbehoud,
in en om recreatie-natuurgebied Het Twiske.
Dit gebied met Natura 2000 status ligt tussen Oostzaan en Landsmeer/Den Ilp.
Kijk voor meer informatie op

www.ivntwiske.nl

IVN

IVN Twiske
Oossaander Hoop 23, 1035RX Amsterdam